Nuffnang Adds

Ahad, 22 November 2015

New Zealand Travel ~ Part 5 (Summary)



Distances

Day 1
Christchurch – Lake Tekapo :               230km, 3hrs
Lake Tekapo – Mount Cook  :               110km, 11/2hours

Day 2
Mount Cook – Lake Wanaka       :              210km, 3hrs
Lake Wanaka – Quuenstown       :              75km, 1hrs
Quuenstown – Glenorchy            :               35km, 30mins
Glenorchy – Dunedin                   :              330km, 51/2hrs

Day 3
Dunedin – Christchurch                :               360km, 51/2hrs

Total distances                               :               ~1400km, 20hrs
Fuel                                                :               ~RM 750

Budget (per person)
Flight Tickets                                 :               RM4500
Campervan                                     :               RM 750 (total campervan payment 1500k)
                                                                                Including insurance
Taxi + Shuttle                                 :               RM 70
Groceries                                         :               RM 100
Phone                                               :               RM 50
Admission Tickets                           :               RM 180 (Chinese garden, Christchurch gondola combo,
                                                                                Queenstown gondola combo)
Motel + camping site                       :               RM 160 (tidak termasuk Southwark Appartment)
Total                                                 :               ~RM 5800


Tips-Tips penting sebelum pergi
1.       Baca dahulu rode code di New Zealand – Official website
2.       Biasekan diri dengan signboard kat New Zealand supaya xterkejut nnt
3.       Pembayaran untuk membeli gune kad kredit dibuat sendiri. Make sure tengok dulu camne nak buat kat youtube. Diorang akan compare sign korang dengan kat kad
4.       Isi minyak mostly self service. Korang boleh isi minyak 24hrs, dan mostly tiada orang pon kat stesyen minyak
5.       Make sure bace dahulu day duration kat sane. Bile sunrise, bile sunset sebab kat sane daytime lagi lame.
6.       Baca tempat2 yang ingin dilawat. Sume tempat ade official website sendiri. Senang je nak cari info
7.       Make sure ade GPS, so, senang nak cari jalan.
8.       Kalau korang nak sedikit info pasal setiap tempat, boleh comment je kat website nie. Banyak pamplete2 ak amek dari sane. Ak try scan nnt untuk kemudahan korang. Banyak pamplete free camping site, tour, tempat2 nak dilawati.
9.       Keluar airport jangan segan silu amek pamphlet2 kat airport tue.. sume ade






Website2 penting sebelum memulakan perjalanan di sana
1.       Rode Code New Zealand
2.       100% pure New Zealand
3.       Tripadvisor
4.       Map New Zealand -  terbaek untuk menganggarkan jarak sesuatu bandar
5.       Vodafone travel simcard
6.       Official website setiap bandar
7.    Youtube - banyak link2 yang bagus
        a) Roundabout
        b) Road trip code

Applications phone yang berguna
1.       Campermate
2.       Camping NZ

3.       Waze

Campermate
Campin NZ

Tiada ulasan:

Catat Ulasan