Nuffnang Adds

Ahad, 22 November 2015

New Zealand Travel ~Part 1

Bismillahirahmannirrahim.. Bagi post pertama, kami nak berkongsi pengalaman semasa percutian kami di New Zealand. Percutian kami hanya mengambil masa selama 6 hari termasuk penerbangan. Kami dapat menghabiskan masa di bumi indah New Zealand selama 4 hari 3 malam. Kalau ikutkan hati, nak lama. Tapi apakan daya cuti yang tidak panjang.. sob, sob, sob…
Kami telah menaiki Qantas Airway daripada Changi Airport. Kami menaiki Transtar coach dengan hanya dikenakan tambang RM10/person. Sebenarnya banyak lagi syarikat penerbangan yang menyediakan servis pernerbangan ke New Zealand, tapi kami memilih Qantas kerana tambang yang berpatutan dan kurangnye transit time. Jadual Pernebangan kami seperti dinyatakan di bawah.
Untuk Pengetahuan, Perbezaan masa antara Sydney dengan Malaysai lebih kurang 3jam, 5jam jika di New Zeland. Jumlah masa penerbangan kami lebih kurang 11jam. Semasa di Sydney Australia, kami tidak dapat keluar daripada Airport kerana tidak memiliki tourist visa untuk kesana. 




As we using transit visa, kami hanya boleh berlegar-legar di dalam airport (Bahagian international transit)… Pada mulanya kami pergi ke kawasan imegresen Australia  untuk memasuki Negara mereka, pegawai tu boleh koyakkan Australia visiting card kami kerana tidak memiliki visa… hahaha mane nak tau kak, wekkk). So, untuk sape2 yang nak msk Australia kene isi kad ini ye dan jangan lupe apply vising visa. hehe

Dipendekkan citer, kami sampai di New Zealand pada 15/11/2015, 12am (7mlm waktu Malaysia). Di sana, kami menaiki supershuttle yang disediakan oleh pihak Airport. Korang keluar je dari airport, perkhidmatan supershuttle ada di bahagian kanan airport. Korang boleh beli tiket dari website supershuttle before perjalanan atau directly waktu korang pilih shuttle tue. Tambang kami lebih kurang NZD 30 (RM 88.50) untuk ke Southwark Appartment, Southwark Street lebih kurang 11km dari airport. Klu naik taxi mahal. 1km lebih kurang NZD3. Fuhhhh
Untuk booking awal supershuttle, korang book dari sini Supershuttle Christchurh Airport


Kat NZ, bagi saya paling penting ada access internet. So senang korang nak browse tempat, information sume la. Lam Airport tue ade jual travel simm card by Vodafone company. Ada 2 packages available NZD 49(untuk 4Gb data internet dan macam2 servis lain) dan lagi satu NZD29. Servis die memang tiptop. Almost every places dapat coverage, even kat hutan, gunung ganang. haha
Kalau korang nak top up leh je gune card credit. Gune website ataupon kat booth2 vodafone. For more information, can visit this website Vodafone Travel Sim Card


Di sana, kebanyakkan apartment, motel, hotel sume beroperasi tanpa penjaga. So, before anda tetapkan penempatan, make sure korang tau penempatan korang kene book dulu kea tau boleh terus walk in. Kitorang sampai apartment lebih kurang pukul 1pagi. Langsung xde orang kat situ. So, just ikut instruction yang diorang bagi kat information board, then msk je bilik yang diorang dah tetapkan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan