Nuffnang Adds

Ahad, 22 November 2015

New Zealand Travel ~ Part 3 (Mount Cook, Lake Pukaki, Lake Wanaka, Queenstown)

Day2

Kami bertolak dari Glentanner Park pada pukul 6pagi. Xmandi sume, terus gerak. Bukan sebab ape, kat situ, ramai sgt orang. So, kami pilih untuk mandi di Mount cook public shower. Public shower diorang kene byr NZD2 kalau nak air panas untuk 5minit. Ada tips sikit, korang pegi public shower sebelah kiri, masuk NZD2, boleh pakai unlimited air panas.. Hahaha, jangan bg tau orang laen ye.. wekkk . Kat Sini pemandangan sangat la indah. Xyah nak citer panjang, tengok gambar2 di bawah. Kami terlepas nak pegi Hooker Valley sebab masa yang pendek. (Gambar)

 Nie jalan one way. So, korang kene tgk betul2 ye signboard...

 SubhanaAllah...

 Nmpk tue Mount Cook... cantek kan...

 Kaki gunung masak.. hahaha


 OTW ke Kea Point.. Jalan kaki je sini... Prjlnn lam 1hour pegi dan balik...

 Jungle Trekking... hahaha
Penat mak oiii

 Cantek betol la pemandangan... 

 Siap amek gambar selfie dengan baju scrub kitorang lagi... ko ade.. wekkk

Dalam perjalanan ke Queenstown, kami melalui Lake Pukaki yang besar dan panjang.. Pada waktu malam, pemandangan tidak seberapa kerana tiada lampu2 disekeliling. Pada waktu pagi, pemandangannye sgt cantik walaupon kitorang hamye berenti di tepi jalan. Die ade tempat untuk berenti, Peter's lookout.

 Lake Pukaki..

 Nak jugak selfie gune cermin kete...


Panaromaic view of Lake Pukaki,....

Sebelum sampai di Queenstown, kami sempat singgah di Lake Wanaka. Dimana terletaknye Wanaka Lonely tree dan puzzling world park. pekan disini seperti pekan fisherman yang sgt cantik,.Kami singgah disni lebih kurang 1jam sahaja. Pusing pekan2 yang sgt chill dan cantik.. Kat sini juga ada tempat untuk skydiving, tapi mahal sgt la..

 Kat bandar pon nak amek gmbr bunge... Lavendar guys..

 Lake Wanaka

 Tue die Lagendary tree - Wanaka Lonely tree..

No more lonely.. Lovely tree guys..

Next Destination kami pergi ke Queenstown. Disana boleh dikatakan syurga bagi sukan2 lasak nie. Mountain bike, Luge, Skydiving danmacam2 la.Tapi ke sana untuk msk Queenstown gondola dan main luge. Best giler kot maen tue. Tempat nie berhadapan dengan Kiwi Birdlife park. Kitorang xsempat nk pusing2 Queenstown sebab masa yang amat singkat. Tapi Bandarnye sangat la padat dan penuh kereta. Terbalik daripada kat Chrsitchurch. Kat sini sangat banyak gift shop yang boleh korang kunjungi sebenarnye.  (Gambar) Kat Queenstown, korang boleh tgk Lake Wakatipu yang tidak kurang canteknye cam lake2 laen.. View die sgt cantik dari gondola..

 Tengah naek gondola.. xyah tunggu lame, sini gondola die naek laju.. wooo

 Lake Wakatipu dari gondola view...

 Tuela Track Skyline luge...

 Lake Wakatipu...

 Kiwi Birdlife park... gmbr luo je, xsmpt nak gi..

Bandar Queenstown...

 Korang kene naek bende nie pulak kalau nak maen luge...

 Nie la luge... best wooo, laju giler...

Track die pon beso... korang leh maen bnyk kli bende nie..

Lepas dah puas maen Luge dan naek gondola kami pon sesat kejap ke Glenorchy. Dimana antara tempat2 pengambaran Lord of The Ring. Tempatnye memang cantik. (Gambar). Glenorchy nie jalan die bahaye skt, ade jln one way tapi kat lereng2 bukit..So korang kene jage2 ye bile drive...
 Glenorchy... bnyk pulau2 kat sini..

 Pemandangan indah Glenorchy... berenti tepi jalan je nie.. haha

 SubhanaAllah, pemandangan indah Glenorchy...

 Bajet Profesional photographer... haha

Ngantok.. Singgah jap tpi jalan ilangkn ngantok...


Kami bertolak ke Dunedin pada pukul 630pm (waktu NZ). Perjalanan mengambil masa 5jam kesana dowh, mcm pegi Kuala lumpur dari Johor. Tapi rase xpenat pon, sebab pemandangan sangat cantik. Kami book penempatan kat Leigh Valley Touring Park yang berada 5minit dari center of town. Kat sini korang kene book dulu, so, just ikt instruction je mane bilik korang. Kat sini, ade menyediakn powered site tuk caravan, cabin dan macam2 public facilities.


Next post, kitorang akan citer perjalanan di Dunedin.. New Zealand ~ Part 4 (Dunedin, Tunnel Beach, Moeraki Boulders)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan