Nuffnang Adds

Isnin, 29 Ogos 2016

10 Aktiviti - Aktiviti Menarik Di Krabi

Assalammulaikum para pembaca semua. Alhamdulillah akhirnya berpeluang untuk berkongsi dengan sahabat semua mengenai perjalanan kami ke Krabi baru – baru ini. Sebenarnya, perjalanan kami ke Krabi boleh dikatakan “sambil menyelam minum air” kerana saya dan isteri telah pergi ke Kuala Lumpur untuk menjalani peperiksaan kemasukkan master Opthalmology di Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia. Alang-alang sudah sampai ke Kuala Lumpur, kami melanjutkan percutian kami ke Krabi. Percutian kami mengambil masa enam hari (16/08- 21/08). Seperti percutian kami sebelum ini, tema kami lebih kepada ‘leisure’ dan ‘medium budget’.

Antara aktiviti menarik yang boleh dilakukan di Krabi

1.       Island Hopping

Krabi memang terkenal dengan kewujudan pulau – pulau yang indah. Antaranya Koh Lanta, Phi Phi Island, Poda Island, Chicken Island dan macam – macam lagi. Trip ke pulau- pulau tersebut boleh ditempah sebelum atau semasa di Krabi. Sahabat semua boleh mendapatkan pakej tersebut semasa di Krabi sendiri kerana boleh didapati dengan harga yang lebih murah berbanding di internet. Pakej boleh didapati sepanjang jalan Ao Nang town dan juga di hotel-hotel yang anda tinggal. Harga lebih murah jika pelancong datang semasa low season. Iaitu diantara May – Oktober. Perubahan angin monsoon menyebabkan cuaca yang tidak menentu dan ombak yang tinggi. Oleh itu, rancang perjalanan anda dengan cermat dan pastikan melawat laman sesawang seperti weather.com dan accuweather. Bagi yang menempah lebih awal, anda boleh mendapatkan refund jika cuaca yang tidak baik sehingga perjalanan terpaksa dibatalkan.

Antara Pakej-pakej yang anda boleh cari di Krabi
  •  Hong Island (2000-3000baht/orang)
  • Phi Phi Island (750baht/orang plus park fee 400baht/orang)
  • 7Island and Sunset tour ( 1000-1500baht/orang)
  • Kayaking in Aothalane (600baht/orang)
  • Koh Lanta
  • 4 Island (Koh Poda, Koh Gai ‘Chicken’, Koh Tub dan Koh Mor) (350baht/orang untuk long tail boat & 650baht/orang untuk speedboat)
  • Railay Beach with rock Climbing
Monkey Bay - Koh Phi Phi Island

Viking Cave - Koh Phi Phi

Phileh Lagoon - Koh Phi Phi



2.       Get Around Ao nang Town
Perjalanan tidak lengkap jika tidak berjalan – jalan di Pekan Ao Nang. Ramai pelancong di sana menyewa motor atau kereta untuk berjalan-jalan di Pekan Ao Nang. Pekan Ao Nang tidaklah besar seperti Bandar Krabi, tetapi disana di penuhi kedai – kedai yang menjual pelbagai souvenir dan alatan-alatan air. Menunggang motorsikal sambil menghirup udara nyaman di Ao Nang antara aktiviti menarik yang dapat dilakukan di sana. Untuk menyewa motor, anda kena menyediakan passport dan lessen. Harga dalam anggaran 200-500baht/day bergantung motor yang disewa.



Ao Nang Mosque from Haleeva Sunshine Resort

3.       Jungle Tour (Emerald Pool, Hot Spring waterfall)
Jungle Tour merupakan “must do activities” di Krabi. Tempat ini berada lebih kurang 50KM daripada Bandar Krabi. Jungle Tour terdiri daripada Emerald Pool yang mempunyai beberapa pool yang cantik dan Hot Spring Waterfall merupakan satu-satunya air terjun air panas. Pakej-pakej yang disediakan di Krabi beranggaran 1000-2000baht/orang. Saya lebih suka untuk menyewa kereta untuk berjalan-jalan di sana kerana tidak mengikut jadual yang ditetapkan oleh tourist agensi. Park fee bagi Emerald pool adalah 400baht/orang manakala Hot Spring dalam anggaran 100/baht.

Crystal Pool

Emerald Pool

'Berjalan' dalam Emerald Pool

4.       Elephant Trekking
Elephant trekking in juga merupakan salah satu aktiviti yang menarik di Krabi. Terdapat dua kawasan jika anda berminat untuk menaiki gajah. Saya memilih Nosey Parker elephant Camp yang berada 7km daripada Pantai Ao Nang. Harga bergantung kepada masa menaiki gajah. 500baht untuk 30minit, 600baht untuk 45minit, dan 700baht untuk 1jam. Bagi saya, 30minit dah cukup mencuba menaiki gajah. Tidak banyak bezanya, Cuma perjalan lagi jauh jika anda memilih 1jam.

Gajah nama 'Kaka'

Pelancong dari Korea

5.       Dragon Cave Temple
Temple ini berada berhampiran dengan Bandar Krabi dan terletak di atas bukit. Untuk kesana, anda haruslah menaiki 1237 anak tangga. So, untuk mengharunginya, pastikan persediaan fizikal dibuat secukupnya. Ramai yang terkandas untuk menaikinya, termasuklah saya (hehehe). Saya terdengar daripada perbualan daripada pelancong luar Negara semasa menaiki tangga-tangga tersebut, “It really hard man, it still far. You just have to go on, the view is totally worth it”. Tapi apakan daya, persediaan fizikal dan mental yang tidak mencukupi, saya hanya sampai 600 anak tangga.



1237 steps to mountain.. waaa



6.       Krabi Night Market
Krabi Night market hanya di buka pada hari Jumaat, Sabtu dan Ahad. Krabi Night market terletak di Maharaj Road. Disini, anda boleh mendapatkan pelbagai makanan, souvenir, baju-baju Krabi, dan pelbagai pertunjukan tradisional Thailand. Pertunjukan ini kebanyakn dibuat oleh kanak-kanak yang sedang mencari dana untuk menyambungkan pelajaran. Bagi saya, barang-barang di sini lebih murah berbanding di Ao Nang. Terdapat kedai key chain yang pelbagai dan kedai coconut shake yang sangat sedap denga harga yang sangat berpatutan, 20baht.

7.       Krabi Shooting range
Bagi peminat sukan menembak, anda boleh pergi ke Krabi Shooting Range yang mengambil masa 10minit daripada Pantai Ao Nang. Sepanjang survey yang saya lakukan, harga bermula ~1500baht sehingga 10000baht bergantung kepada pakej dan senjata yang digunakan. Disebabkan perjalanan kami ini bertemakan medium budget, terpaksa ditangguhkan niat kami untuk menembak.  

8.       Food hunting
Pergi ke Thailand tanpa menikmati makanan Thailand seperti Tom yam, Pad Thai dan Som Tam merupakan suatu kerugian. Saya boleh rumuskan semua makanan-makanan dan minuman seperti shake di sana sangat sedap, namun harganya agak mahal. Mungkin disebabkan berada di tengah-tengah pekan perlancongan. Tempat – tempat makanan yang boleh dikunjungi akan saya ceritakan di post akan datang.

9.       Pokemon Go Hunting
Saya sebagai peminat game yang sedang trending sekarand, pokemon go, tidak lepas juga untuk mencari pokemon di Krabi. Boleh saya rumuskan, antara pokemon yang banyak boleh didapati disana adalah Dratini, Krabby, Magikarp, Eevee, dan Snorlax. Percutian selama enam hari menghasilkan 5 Flareon, 3Vaporeon, dan 2 Jolteon. Informasi ini untuk kepada peminat Pokemon Go sahaja ye (hehehe). Terdapat 4 Gyms di Pantai Ao Nang dan lebih 10 Pokestop untuk anda mengumpul pokeball dan eggs.

10.   Aktiviti-aktiviti lain
a.       Outdoor Acitivity (Zipline, ATV riding)
b.      Aonang Muay Thai Tournament
c.       Ao Nang Market


Untuk mendapatkan Itinerary, anda boleh memberikan komen di bawah. Untuk Tips dan tempat – tempat makanan yang boleh dikunjungi, anda boleh membaca di isian blog akan datang. Terima kasih kepada pembaca. Assalammualaikum

50 ulasan:

  1. Balasan
    1. Boleh.. Sila tinggalkan email di sini..

      Padam
    2. sy mau itinerary boleh x?
      mfakhrul.bahari@dialogasia.com

      Padam
    3. wahh bestnyer.. sy mau itinerary juga boleh ka ? sy mau travel EOM ni celebrate newyear disana.. ufatinie1012@yahoo.com tq =D -mimi-

      Padam
    4. Boleh sy dptkan itenary
      myzahzaini90@yahoo.com

      Padam
    5. sy mahu kan itenary plez,..tq :)

      dyjacute93@gmail.com

      Padam
    6. sy mahu kan itenary plez,..tq :)

      dyjacute93@gmail.com

      Padam
    7. Klu tidak keberatan, boleh share kan itenary ke ummusyafiqah1986@gmail.com

      Padam
  2. wahhh...bestnye....
    sy pon nk itinerary bole...
    fieza.ayie90@gmail.com

    BalasPadam
  3. sy nak itinerary bole ?
    puteri.hirayaki@gmail.com
    thank you very much :)

    BalasPadam
  4. boleh saya dapatkan itinerary?
    zulzaliza92@gmail.com

    thank you very much =)

    BalasPadam
  5. bole sy dptkn itinerary?
    radhi.noah@gmail.com

    BalasPadam
  6. hai, boleh share itinerary?
    afiqah2503@gmail.com

    Tq :)

    BalasPadam
  7. Asslmkm, saya juga berminat utk dptkan itinerary ssila email asraiszati@yahoo.com tq

    BalasPadam
  8. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  9. Assalamualaikum..sy berminat utk dpatkan itinerary..email hafiez2828@gmail.com tq

    BalasPadam
  10. Assalamualaikum..sy berminat utk dpatkan itinerary gak la..email azamsha2904@gmail.com

    TQ

    BalasPadam
  11. boleh saya nak itenarary email : eibadanish@yahoo.com

    BalasPadam
  12. Assalamualaikum..sy berminat utk dpatkan itinerary..email diey.lla_88@yahoo.com
    Tq

    BalasPadam
  13. Assalamualaikum..sy berminat utk dpatkan itinerary..email diey.lla_88@yahoo.com
    Tq

    BalasPadam
  14. assamualaikum, saya nak itenenary.email nadya_228@yahoo.com

    BalasPadam
  15. Salam tuan. Mohon itinerary wancheutama@gmail.com . Tq

    BalasPadam
  16. boleh saya dapatkan ittenary? email: chemunirahfatma11@gmail.com
    .. thank you..

    BalasPadam
  17. boleh saya dapatkan ittenary? email: chemunirahfatma11@gmail.com
    .. thank you..

    BalasPadam
  18. boleh email kan itinery ke email ni asiahsaad_91@yahoo.com?

    BalasPadam
  19. boleh saya dapatkan ittenary? email: nurulnabilazaba@yahoo.com

    BalasPadam
  20. Assalamualaikum..sy berminat utk dpatkan itinerary..email newza_awien@yahoo.com Tq

    BalasPadam
  21. Assalamualaikum..sy berminat utk dpatkan itinerary..email mohdedil123@gmail.com

    BalasPadam
  22. Salam..saya nak itinerary boleh. Boleh email kan ke suriatie.hashim@gmail.com
    Tqvm.

    BalasPadam
  23. Assalamualaikum. Saya berminat untuk mendapatkan ' Itinerary'. Boleh email ke aida@bintangpipeworks.com.my

    BalasPadam
  24. Salam..saya pon berminat nak itinerary. Boleh email ke harith_hamizan92@yahoo.com ..thanks

    BalasPadam
  25. salam, saya berminat untuk dapatkan itinerary, mohon hantar ke saril_5475@yahoo.com terima kasih

    BalasPadam
  26. mohon share itenary pls..
    shaheeda.sulaiman@gmail.com

    terima kasih.

    BalasPadam
  27. salam..tuan..boleh sy dapatkan itinerary..

    teyqahd@gmail.com

    terime kasih sgt2 :)

    BalasPadam
  28. salam. boleh tolong share itinerary ? tlg email iqafarwizah@gmail.com thnks

    BalasPadam
  29. sy pun nak..email kepada sy.. garychaong9972@gmail.com
    bulan 8 pergi tak musim hujan ke masa tU?

    BalasPadam
  30. hi, saya pun nak itinerary, aziahm.ali@gmail.com..terima kasih

    BalasPadam
  31. salam,saya pun nak itinerary,thanks ye =) @nurulizzani@yahoo.com

    BalasPadam
  32. Saya pun nak itinerary. Thanks 😊 farhana_farahin@yahoo.com

    BalasPadam
  33. Bole share itinerary. norshahirah_mohdjadi@yahoo.com
    Thanks.

    BalasPadam
  34. Boleh share tak itinerary kat saya. Saya pon nak rauftalib@gmail.com

    BalasPadam
  35. salam... boleh share itinerary ke naiffikri@gmail.com

    BalasPadam
  36. saya pun nak juga itinerary fatinnurhashiqah@gmail.com

    BalasPadam
  37. Boleh saya dapatkan itinerary
    irwinaaris@stamfordtyres.com

    BalasPadam
  38. Salam boleh sy dptkan itinerary . Pertengahan bln 12 nk pegi.tlg email
    syam6297@yahoo.com.sg

    BalasPadam
  39. Bole sy dpatkan itinerary?
    dr.intan@yahoo.com

    BalasPadam
  40. salam, boleh saya dapatkan juga itinerary ? terima kasih

    ilmanteady@gmail.com

    BalasPadam
  41. Email please sfynammar@gmail.com

    BalasPadam
  42. haii boleh sy dapatkan itinerary? email hany_syazmin@ymail.com

    BalasPadam