Nuffnang Adds

Ahad, 17 Januari 2016

Projek Share 2016

Bermula pada satu malam di bulan ramadhan. Seorang sahabat saya di Hospital Sultan Ismail ditemukan dengan seorang mak cik di unit rawatan rapi, Hospital Sultan Ismail (HSI). Makcik tersebutt adalah salah satu staff yang bekerja sebagai pencuci di hospital kami. Semasa sahabat ini mahu bersahur, dia ditemukan dengan seorang mak cik yqng sedang berusaha mengumpulkan sisa-sisa makanan ke dalam bekas. Hal ini menimbulkan tanda tanya kepada sahabat ini, lantas bertanyakan kepada mak cik tersebut. 

Sahabat : ‘ Makcik dah sahur ke? Berenti la dulu sahur sikit’.
Makcik : ‘Mak cik dah sahur nak, makan 2keping biskut tadi. 
Sahabat : ‘Cukup ke makcik? Meh la makan dulu. Nanti lepas sahur, buang la makanan tue nnt”.
Makcik : ‘Xpe nak, makcik dah biase macam ni. Eh nak, nie bukan nak buang, makcik nak simpan tuk makanan berbuka nanti. Yang mane leh makan, makcik akan panaskan balik. Dengan GST yang ade skang, barang dapur yang mahal, terpaksa la makcik buat mcm nie. Gaji pon cukup2 makan je nak tanggung anak2 di rumah’.
Sahabat : Terdiam dan sebak.

Bukan sahaja dia sahaja sebak, semua yang mendengar dan merenung nasib makcik juga akan turut rasa sebak. Setelah peristiwa ini, sahabat saya ini telah membuat projek bantuan bagi membantu orang-orang yang mempunyai nasib yang sama.
Projek share ini telah ditubuhkan bagi membantu orang-orang yang memerlukan. Projek ini telah berjaya di jalankan buat pertama kali semasa bulan ramadhan dan raya 2015. Permulaan projek ini dapat dijayakan oleh staff, kawan dan ahli keluarga Hospital Sultan Ismail. Bagi memperluaskan usaha ini, marilah bersama-sama membantu kami dan untuk mengetahui lebih lanjut berkenaan projek ini, boleh melawati facebook page yang dinyatakan di bawah.


Facebook page Projek Share


Project Share - www.facebook.com/projectSHAREmy/

Marilah bersama – sama kami mebantu golongan yang tidak bernasib baik. InshaAllah, dengan bantuan ini dapat mengurangkan bebanan mereka . Bantulah kami untuk memperluaskan dalam menjayakan projek kami. Lets share this and ease their burden. Thanks

Tiada ulasan:

Catat Ulasan